Strona główna | O nas | O marce Dilmah | O marce Saquella | O dostawie | O płatnościach | Regulamin | Pomoc | Kontakt
 
 
Herbata Dilmah Sklep internetowy. Zielona herbata, czarna herbata, akceesoria, filiżanki.

Saquella






Kawa od rodziny Saquella
Clemente Saquella założył firmę w 1856 r., w Abruzzo, w centralnym regionie Włoch położonym nad Morzem Adriatyckim. Dzisiaj wielopokoleniowa tradycja jest kontynuowana przez Enrico Saquellę, jego syna Arnaldo oraz córki Ilarię i Biancę. Członkowie rodziny są nie tylko zaangażowani w zarządzanie spółką, ale także od najmłodszych lat wychowują się w tzw. "kulturze włoskiego espresso", zyskując specjalistyczną wiedzę dotyczącą sztuki wypalania kawy.
Formuły i przepisy na wszystkie klasyczne mieszanki stanowią rodzinny sekret i są konsekwentnie przekazywane z pokolenia na pokolenie. Respektując mądrość przodków, teraźniejszość budowana jest także w oparciu o badania nad nowymi produktami. W ten sposób tradycja łączy się z oczekiwaniami współczesnych miłośników kawy.

Filozofia jakości Saquella
Od ponad 150 lat członkowie rodziny Saquella pozostają wierni zasadom, które także dziś inspirują ich do realizowania wciąż tej samej misji: dostarczania jakościowych produktów. Dotyczy to zarówno selekcjonowania najwyższej klasy surowców, jak też starannie prowadzonego procesu wypalania ziaren. W pełni wykorzystując gromadzone od lat doświadczenia, pozostają otwarci na ciągłe doskonalenie i poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań.
Wielopokoleniowe doświadczenie nauczyło ich, że za smakiem każdej naprawdę dobrej filiżanki kawy kryje się jakość ziarna. Nie chodzi o wybór pomiędzy arabiką a robustą - ważne są naturalne właściwości surowca, procentowa zawartość w ziarnie tłuszczów i olejków oraz temperatura przetwarzania. 
Dlatego Enrico Saquella wykorzystuje tylko tę kawę, której pochodzenie zna, którą wcześniej osobiście widział, wraz z kiperami wyselekcjonował, przetestował podczas kiperskiej degustacji i precyzyjnych testów laboratoryjnych.

Saquella - bogactwo różnorodności
Saquella produkuje kawy różnorodne, komponowane z ziaren pochodzących aż z 20 różnych źródeł, dzięki czemu w paczce każdego z produktów znajduje się kawa o zupełnie innym smaku, aromacie i właściwościach. Wiele zależy od metody czyszczenia ziaren na plantacji (natural lub washed), czasu palenia, wyboru ziaren z konkretnych upraw (terroir) oraz doboru proporcji arabiki i robusty. Jedne napary będą delikatniejsze, inne bardziej dosadne w smaku; lepsze do latte albo jako klasyczne espresso; z gęstszą lub subtelniejszą cremą; bogatsze w kofeinę, pobudzające bądź też łagodniejsze, popołudniowe… Warto spróbować i dopasować kawę do własnych potrzeb i gustów!

Sukces we Włoszech i na świecie
Siedziba Saquella znajduje się w Pescarze. Na rynku włoskim marka ma ugruntowaną pozycję nie tylko w najlepszych kawiarniach i restauracjach, ale także w sieciach supermarketów i tradycyjnych sklepach detalicznych, co czyni Saquella Coffee wiodącym producentem kawy, szczególnie w centralnych Włoszech. Od lat 70. ubiegłego wieku Saquella zdobywa także rynki zagraniczne. Obecnie dostępna jest w 40 krajach, które są odbiorcami połowy całej produkcji marki.